Nieuws


07-11-2018

Biodiversiteit als extreme efficientie

Biodiversiteit wordt vaak gezien als morele of etische opgave. Jos schrijft over de extreme efficientie van biodiversiteit..
>> Download deel 1 - Patronen van energie
>> Download deel 2 - Stromen, langs de weg van de minste weerstand


08-09-2018

Rondleiding voedselbos en proeftafel in één

Voor wie eens met de rijkdom van voedselbos wil kennismaken bieden wij in Graauw een leuke activiteit aan: Een combinatie van rondleiding en proeftafel in één. U kunt deelnemen op zaterdag 22 september. De rondleiding start om 11.00 en zal ongeveer 1,5 uur duren. We sluiten dan smakelijk af met voedselbos fingerfoods.

Een rondleiding met Emiel van de Vijver en Jos Willemsen. Groepsgrootte ten minste 20 tot maximaal 30 deelnemers.

Registratie: mail naar: info@voedselbrongraauw.nl Vermeld bij aanmelding als onderwerp rondleiding voedselbos de datum en het aantal personen. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. 
Kosten voor rondleiding en smullen van voedselbos fingerfoods 17,- euro pp. 
Dwarsstraat 9 in Graauw (bij Hulst). Tot dan!


17-11-2017

voedselbos nieuw land in wording

We zijn gestart met de aanleg van voedselbos 'Nieuw Land'. Een 2 hectare groot initiatief in de polder ten zuiden van Nieuw- en Sint Joosland. Visvijvers, hügelkultuur, en boomgaarden in companiebeplanting maken deel uit van het plan. 


13-10-2017

Teaming with life - voedselbos workshop

Draai mee in de creatie van steeds rijker wordend leven..
Met Zela & kompanen organiseren we een voedselbosworkshop:"Teaming with life". Een unieke workshop waarin we praktisch met planten en dieren samenwerken en uitvoering geven aan de realisatie van een nieuw voedselbos. Theoretisch duiken we diep in het wezen van voedsel, waarin we leven niet langer als “survival of the fittest” maar als extreem efficiënte creatiepatronen zien...
>> Download de uitnodiging 


22-05-2017

Voedselbos Graauw nadert voltooiing

Fase 1 van het voedselbos in Graauw nadert voltooiing. Het grondwerk is gedaan, de meeste bomen zijn geplant en er is heel veel gezaaid. Dit voedselbos is gesitueerd in een bestaande hoogstamboomgaard en er is hugelkultuur toegepast voor verbeterde condities. 

>>facebook


01-03-2016

omvorming Bioboerderij in Graauw

Het akkerbouwbedrijf Zeeuwse Akker heeft opdracht gegeven voor het opmaken van een ontwikkelingsplan voor een voedselbos - eco-toerisme combinatie. Het bedrijf heeft een gewaardeerde traditie opgebouwd in de teelt van hoogwaardige biologische producten. Maar de nieuwe tendensen die er zijn geven aanleiding het potentieel van het bedrijf opnieuw te bekijken en op een rijkere manier te benutten. Het bedrijf ziet een groeiende kritische massa die een duurzame verandering wil zien, er aan wil bijdragen en er deelgenoot van wil zijn. De groeiende vraag naar eco-tourisme is hierin bijzonder gunstig. 


15-02-2016

voedselbos Zurrieq Malta in aanleg

Met de aanleg van het voedselbos in Zurrieq is deze week gestart. De ambitie is de nu traditionele boerderij geleidelijk om te vormen naar verrijkende productiesystemen met slimme watersystemen en andere teelten gebaseerd op vaste plantengemeenschappen als onderdeel van nog te ontwikkelen kwaliteitsvolle gastenverblijven. De aanleg van het voedselbos is een eerste stap in deze richting. Dit voedselbos is vermoedelijk het eerste voedselbos in Malta.


30-01-2015

Eerste Zeeuwse voedselbos in aanleg

Voor een opdrachtgever in Oostkapelle wordt momenteel de tuin tot een voedselbos omgevormd. Hoogtes en laagtes zijn er volop, allemaal heel functioneel met het oog op de waterhuishouding en gunstige condities voor voedselproductie. Het ontwerp is zo gemaakt dat het beheer weinig tijd kost en vooral bestaat uit oogsten. 

De tuin wordt gevuld met frambozen, aardbijen, bessen, moerbeien, maar ook met soorten als daslook, hertshoornweegbree, zeebiet en lamsoren. Het zijn vaste-planten groenten waar weinig werk aan is omdat ze blijvend zijn, en door het blijvende wortelstelsel bovendien heel rijk zijn aan mineralen en vitaminen. Deze 'snoeptuin' wordt een feest voor kleine en grote 'kinderen'..


15-10-2014

Een Buitengewone ontwikkeling

Stichting BuitenGewoon en Kidz hebben opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een masterplan en voor de aanleg van een educatief park met participatietuinen en natuurspeeltuinen. De tuinen worden bij het kinderdagverblijf ontwikkeld en vormen een catalysator voor een nieuwe sociale ontwikkeling voor Oostburg. De tuinen worden in verschillende successie-fases aangelegd, iedere fase schept de condities die nodig zijn voor de ontwikkeling van de volgende fase, het wordt zo steeds rijker, steeds vitaler. In de eerste fase worden de eerste speelaanleidingen gemaakt, en wordt ondermeer gestart met varkentjes en kippen. In een nomadisch systeem scheppen zij condities voor zowel het toekomstige ecologische- als het sociale systeem..

 


11-07-2014

Fringefarm in Het kan Wel

Landschap dat steeds rijker wordt als ecosysteem en steeds rijker als verdienmodel. Er is goed nieuws over Fringefarm gepubliceerd ondermeer door Het kan Wel, Little Rock en Malta Now..

>> Het kan Wel


29-12-2013

Aanvraag Fringefarm door Stimuleringsfonds gegund

De aanvraag voor het project Fringefarm Malta-Gozo is door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gegund. Met het concept Fringefarm (Randerij) wordt met nieuwe verdienmodellen in natuurlandbouw en natuurrecreatie en door 'teaming with life' al doende naar vitalisering toegewerkt. 

>> Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 


20-06-2011

Inzending 'Om de tafel' genomineerd

De inzending ‘Om de tafel‘ welke met Kunstpark Zeeland is ingezonden in de Rabobank prijsvraag ‘Beste coöperatieve idee rond de Oosterschelde‘ is door de jury genomineerd. De inzending speelt in op de overgangen en gradiënten die het Zeeuwse landschap rijk is en stelt dat juist in deze overgangen veel potentieel zit voor duurzaam lokaal ondernemerschap en daarbij horende duurzame toekomstwaarden. In dit voorstel wordt een 30 meter lange tafel precies op de landschappelijke overgangen geplaatst en gebruikt om deze overgangen in het landschap zichtbaar te maken. Met lokale ondernemers en betrokkenen wordt ‘om de tafel gegaan‘ met als doel gezamenlijk een toekomstperspectief te schetsen.